Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Mielenterveyspalvelujen rakennemuutos on oikeansuuntainen
Mielenterveyspalvelujen rakennemuutos on oikeansuuntainen

Itsemurhakuolleisuus on pienempi kunnissa, joissa mielenterveyspalvelut painottuvat monipuolisiin avohoitopalveluihin. Tämä käy ilmi Stakesin MERTTU-tutkimushankkeesta, jossa työikäisen väestön mielenterveyspalvelujen vaikuttavuutta on mitattu itsemurhien määrällä.

Tutkimus osoittaa, että mielenterveyspalvelujen rakennemuutos on oikeansuuntainen: Mitä moninaisempia kunnan avohoitopalvelut ovat, sitä vähemmän kunnassa on itsemurhia.

Kehittyneellä avohoidolla on yhteys alentuneeseen itsemurhakuolleisuuteen. Kunnissa, joissa on päivystyksellinen ympärivuorokautinen avohoito, itsemurhiin kuolee 16 prosenttia vähemmän kuin kunnissa, joissa päivystystä ei ole järjestetty. Tutkimuksen mukaan kunnassa sosio-ekonomiset tekijät, kuten väkivaltarikokset, alkoholin myynti, köyhyyden ja työttömyyden määrä, ovat yhteydessä merkittävästi lisääntyneeseen itsemurhakuolleisuuteen. Tutkimus osoittaa, että näistä tekijöistä riippumatta myös mielenterveyspalveluiden järjestämistapa on yhteydessä itsemurhien määrään. Itsemurhia ehkäistään kunnan tilanteesta huolimatta tehokkaammin kunnissa, joissa on paljon avohoitoa suhteessa sairaalahoitoon.

Avohoitopalvelujen kirjo oli niukempaa niissä kunnissa, joissa terveyskeskus toteutti mielenterveyspalvelut, ja monipuolisempaa niissä kunnissa, joissa sairaanhoitopiiri tuotti palvelut.

Psykiatrian sairaalapalveluiden runsas käyttö lisäsi itsemurhakuolemia, paitsi kunnissa, joissa alkoholin kulutus, väkivaltarikokset ja työttömyys ovat yleisiä. Tämän voidaan tulkita merkitsevän sitä, että psykiatrista sairaalahoitoa näissä kunnissa tarvitaan. Kunnissa, joissa edellä mainittuja sosio-ekonomisia tekijöitä ei ollut, mutta sairaalahoitoa käytettiin paljon, tehtiin enemmän itsemurhia.

Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat henkilöä itsemurhaan. Kehittämällä monipuolisia avopalveluita ja panostamalla avohoitoon laitoshoidon sijaan yli sata itsemurhaa ja tuhat itsemurhayritystä olisi vuosittain ehkäistävissä.

Mielenterveyspalvelut ovat Suomessa kokeneet voimakkaan rakennemuutoksen. Psykiatrisia sairaalapalveluja on leikattu ja avopalveluja on kehitetty. Mielenterveyspalveluiden järjestämistavoissa on kuitenkin vielä suuria alueellisia eroja. Nyt julkaistu tutkimus tarjoaa kansainvälisestikin ainutlaatuista tietoa mielenterveyspalvelujen uudistamisen vaikuttavuudesta.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy