Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu on vaihtelevaa
Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu on vaihtelevaa

Hoidon saatavuudessa on vielä ajoittaisia ongelmia hoitotakuusta huolimatta. Sairaaloiden välillä on edelleen merkittäviä tuottavuuseroja. Erikoissairaanhoidon vaikuttavuuden myönteisestä ajallisesta kehityksestä huolimatta hoitokäytännöissä ja vaikuttavuudessa on huomattavia alueellisia ja sairaalakohtaisia eroja. Lisäksi ehkäisevä työ näyttää paikoin jääneen korjaavan toiminnan varjoon.

Tämä käy ilmi Stakesin tilannekatsauksesta sosiaali- ja terveydenhuollon laatuun.

Katsaus on ensimmäinen kokoomateos, jossa eri palvelujen asiantuntijat kuvailevat palvelujen laadun tilaa koko maan tasolta. Katsaus antaa yleiskuvan siitä, mistä palveluista ja millaista valtakunnallista vertailutietoa on tällä hetkellä saatavissa toimintojen kehittämisen perustaksi. Katsaus tuo esiin myös tiedon katvealueita. Katsaus kokoaa yhteen olemassa olevista tilastoista, tietojärjestelmistä sekä erillisistä tiedonkeruista saatavilla olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon laadun seurantatietoa. Tietoa on aikaisemminkin ollut saatavissa esimerkiksi palvelukohtaisista erillisjulkaisuista, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun sosiaali- ja terveys palvelujen laatua kuvataan koko maan tasolla näin kattavasti samassa julkaisussa.

Erikoissairaanhoidosta, ikääntyneiden palveluista sekä lasten ja nuorten ehkäisevistä palveluista sekä päihdepalveluista on saatavissa runsaasti vertailukelpoista tietoa palvelujen laadusta, tuottavuudesta ja henkilöstöstä. Sen sijaan esimerkiksi lastensuojelusta ja vammaispalveluista on niukasti valtakunnallista laadun vertailutietoa.

Katsauksen mukaan hoidon saatavuudessa on vielä ajoittaisia ongelmia hoitotakuusta huolimatta. Sairaaloiden välillä on edelleen merkittäviä tuottavuuseroja. Erikoissairaanhoidon vaikuttavuuden myönteisestä ajallisesta kehityksestä huolimatta hoitokäytännöissä ja vaikuttavuudessa on huomattavia alueellisia ja sairaalakohtaisia eroja. Lisäksi ehkäisevä työ näyttää paikoin jääneen korjaavan toiminnan varjoon. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan edelleen runsaasti työtä palvelujen laatua ja vaikuttavuutta luotettavasti kuvaavien mittareiden kehittämiseen. Erityisesti seurantamittareita tarvitaan avohoitoon.

Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pyritään toteuttamaan yhdenvertaisesti koko maassa, suuret alueelliset erot ovat edelleen yleinen ilmiö. Potilasturvallisuustyöhön on Suomessa alettu kiinnittää huomiota aikaisempaa suunnitelmallisemmin esimerkiksi kehittämällä järjestelmä sairaalahoidon haittatapahtumien raportointiin ja analysointiin. Vaikka Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle tulleiden kanteluiden määrä on lisääntynyt, asiakaskyselyt osoittavat vastaajien olevan pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä palveluihin. Asiakaskokemusten systemaattisella ja yhdenmukaisella keräämisellä ja hyödyntämisellä tulee olemaan aikaisempaa merkittävämpi asema sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä.

Lähde: Stakes
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy