Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Eturauhasen syövät vähenivät edelleen jyrkästi vuonna 2007
Eturauhasen syövät vähenivät edelleen jyrkästi vuonna 2007

Suomen Syöpärekisterin uudet tilastot vuodelta 2007 kertovat, että miesten uusien syöpien määrät ovat pienentyneet.

Naisten syöpään sairastuminen oli samalla tasolla kuin viime vuonna. Pitkään jatkunut nousu taittui, kun rintasyöpä ei aikaisempien vuosien tapaan yleistynyt vaan pysyi edellisvuoden tasolla.

Suomen Syöpärekisteri on saanut valmiiksi vuoden 2007 syöpätilastot. 
Miehillä todettiin 13 340 syöpää, joista eturauhasen syöpiä oli 4 188.
Naisilla todettiin 13 238 syöpää, joista rintasyöpiä oli 4153.
Eturauhasen syöpä on edelleen yleisin syöpä Suomessa.

Eturauhasen syöpä edelleen laskussa

Eturauhasen syövän toteaminen on edelleen laskussa. Tapauksia on 500 vähemmän kuin vuonna 2006 ja 1000 vähemmän kuin vuonna 2005. Huippuvuosina Suomen ilmaantuvuusluvut olivat korkeimpia maailmassa, johtuen PSA-tutkimuksen yleistymisestä. Nyt tilanne on tasaantunut. Miehiä on testattu niin paljon, että myös oireettomat, piilevät eturauhasen syövät on löydetty.

Myös eturauhasen syövän kuolleisuus on jatkanut pientä laskua vuodesta 1998 asti. Kuolleisuus laskee, koska hyvät hoidot lisäävät elinvuosia.

Eturauhassyövän seulontatutkimus

Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisteri on mukana kansainvälisessä satunnaistetussa eturauhassyövän seulontatutkimuksessa. Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella tutkimukseen satunnaistetut 55–67-vuotiaat miehet ovat saaneet seulontakutsun neljän vuoden välein vuodesta 1996 lähtien ja viimeinen seulontakierros päättyi vuoden 2007 lopussa.

Toistaiseksi tutkimuksella on voitu osoittaa, että PSA-testi löytää hyvin piileviä syöpiä. Ongelmana ovat monet seulontojen välillä löytyneet syövät, eikä lopullisen kuolleisuusvaikutuksen arviointi vielä ole mahdollista. Erityisesti oireettomien miesten PSA-testausta työterveyshuollossa ja muissa terveystarkastuksissa tulisi hillitä. Oireettomat piilevät syövät voivat olla oireettomia vuosikymmeniä tai ne eivät välttämättä aiheuta oireita koko elinaikana.

Rintasyöpien lisääntyminen tasaantui

Vuosikymmeniä jatkunut rintasyövän yleistyminen on nyt taantumassa. Muutos johtunee osin menopaussin hormoonikorvaushoitojen vähentymisestä. Keuhkosyövän tapausmäärä pieneni edelleen miehillä (1504 tapausta), mutta lisääntyi naisilla (679 tapausta).

Miesten vaara kuolla syöpään jatkaa tasaista laskuaan. Naisten syöpäkuolleisuudessa ei ole suuria muutoksia. 5 765 miestä ja 5 237 naista kuoli syöpään vuonna 2008.

Elossa olevien syöpäpotilaiden määrä kasvaa jatkuvasti

Suomessa elää tällä hetkellä 205 000 henkilöä, jotka ovat sairastaneet syövän tai ovat parhaillaan potilaita. Miehiä heistä on 85 000, joista 33 000 eturauhasen syöpää sairastaneita. Naisia on 120 000. Rintasyövän sairastaneita naisia on 50 000.

Lähde: Suomen Syöpäyhdistys ry
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy