Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aikuisten hammashoidossa parantamisen varaa

Suurimalla osalla nuorista suomalaisista on hyvät ja hoidetut hampaat. Säännölliset hammaslääkärintarkastukset eivät kuitenkaan saisi heiltäkään unohtua. Hammaslääkärin on tärkeätä myös seurata lapsen purennan kehitystä.
Aikuisilla sen sijaan on runsaasti paikkoja, juurihoitoja, kruunuja, siltoja ja osaproteeseja, ientulehduksia. Hammaslääkäriä tarvitaan uusimaan vanhoja paikkoja ja pitämään ientulehdusta kurissa.
Eläkeikään ehtineillä on usein erilaisia yleissairauksia ja lääkityksiä, jotka voivat heikentää myös suun terveyttä. Hoitamattomat hampaat taas voivat pahentaa monia sairauksia. Suurella osalla ikääntyneistä on hammasproteesi. Myös proteesia käyttävän suu tarvitsee tutkimusta ja hoitoa. Ikääntyneet suomalaiset käyvät kuitenkin harvemmin hammaslääkärissä kuin nuoret, vaikka heillä on vaikeampia suuongelmia.


Hammastikku tärkeä - mutta ei ravintolapöydässä

Suomalaisista lähes jokainen harjaa hampaansa fluorihammastahnalla kerran tai kahdesti päivässä. Suomalaisilla onkin nykyisin ratkaisevasti terveemmät hampaat kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
Kannattaa varmistua, että hammastahnassa on fluoria. Näin valistuneet suomalaiset tekevätkin, lähes 99 prosenttia myydystä hammastahnasta on fluoritahnaa. Se vahvistaa tehokkaasti reikiä vastaan. Tahnaa ei tarvita koko harjan mittaa, pieni nokare kerralla riittää. Hyvä hampaiden puhdistus pitää ientulehduksen kurissa. Sähköhammasharjat ovat osaltaan tuoneet parannusta suomalaisten suun terveyteen.
Paraskaan hammasharja ei yllä hampaiden väleihin, ja juuri sieltä sekä ientulehdukset että reiät saavat useimmin alkunsa. Hammasvälit pitäisi erikseen puhdistaa hammastikuilla, hammaslangalla tai erityisillä hammasväliharjoilla.
Viime vuosina on tullut kauppoihin monia uusia suuvesiä. Fluoria sisältävät suuvedet auttavat reikiä vastaan, mutta liian väkevän makuiset ärsyttävät suuta.
Oikeat ruokatavat ovat edelleen hampaiden terveyden perusta: monipuoliset ateriat ja ravitsevat välipalat. Yhteensä ruokailukertoja saisi olla viisi tai kuusi päivässä, ja kaikki makeisten syöminen ja jälkiruoat pitäisi ajoittaa näille ruokailukerroille. Ksylitolipurukumi on eduksi aterian tai välipalan päätteeksi.

Kerro sairauksistasi ja lääkkeistäsi hammaslääkärille

Hampaiden hoito on erityisen tärkeätä sellaisille ihmisille, joilla on jokin yleissairaus, sillä hammastulehdukset pahentavat monia sairauksia ja hidastavat paranemista. On pitkään tiedetty, että tulehdukset häiritsevät diabeetikon sokeritasapainoa, voivat pahentaa nivelreumaa tai aiheuttaa tulehduksia tekoniveliin tai vioittuneisiin sydänläppiin. Hampaiden kiinnityskudostulehduksella eli parodontiitilla on myös yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin ja infarkteihin. Bakteerit ja niiden tuottamat myrkyt pääsevät verisuonistoon, ja tulehdus pitää yllä jatkuvaa hälytystilaa elimistössä. Tässä sydäntautien maassa on itse kunkin siis viisasta pitää hampaansa kunnossa myös sydämensä vuoksi.
Röntgenkuvauksella voidaan varmistaa, ettei ole piileviä tulehduksia. Suuri osa hammastulehduksista voidaan hoitaa poistamatta kyseistä hammasta, mutta toivottomat hampaat on viisasta poistaa. Kannattaa luottaa hammaslääkärin arvioon, eikä turhan takia pitää tulehduspesäkkeitä suussaan.
Omista sairauksista ja lääkkeistä on tärkeätä kertoa hammaslääkärille; he ovat samalla tavalla vaitiolovelvollisia kuin muukin terveydenhuoltohenkilöstö. Sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat monella tavalla suun terveyteen ja hammashoidon suunnitteluun. Tiedot auttavat hammaslääkäriä valitsemaan puudutusaineen ja mahdollisesti hammashoidossa tarvittavat lääkkeet oikein. Monien yleissairauksien ja suuta kuivaavien lääkkeiden vuoksi myös ehkäisevän hammashoidon tehostaminen on tarpeen. Hammaslääkärin kanssa voi keskustella omasta päivittäisestä hoidosta, ja hammaslääkäri voi säännöllisin väliajoin puhdistaa ja fluorata hampaat. Näin voidaan paljolti estää tai ainakin hidastaa reikien kehittymistä, ja usein alkavien reikien kehittyminen voidaan pysäyttää.

Hammashoidon korvaukset

Vuonna 1956 ja sen jälkeen syntyneet saavat yksityishammaslääkärin hoidosta sairausvakuutuskorvausta, samoin rintamaveteraanit.
Tätä vanhemmat saavat sairausvakuutuksesta korvausta yhden hammaslääkärintarkastuksen ja ehkäisevän hoidon kustannuksiin kolmessa vuodessa, korkeintaan 117 markkaa. Tämä laki on voimassa vuoden 2000 loppuun. Nykyinen hallitus on luvannut vuonna 2001 korvauksia tasapuolisesti kaikenikäisille.
Tällä hetkellä joitakin yleissairauksia sairastaville korvataan sairausvakuutuksesta osa hammashoidon kustannuksista, jos hammashoito on välttämätöntä muun sairauden parantamiseksi. Tällöin tarvitaan lääkärin lähete hammashoitoon. Tästäkin syystä kannattaa kertoa hammaslääkärille sairauksistaan ja vastaavasti lääkärille hammasongelmista lähetteen saamiseksi.

Aira Lahtinen
Kliinisen hammashoidon
erikoishammaslääkäri, Espoo
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy