Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

WHO tehosti sikainfluenssan torjuntaa – matkailijoille ohjeita tartuntojen estämiseksi
WHO tehosti sikainfluenssan torjuntaa – matkailijoille ohjeita tartuntojen estämiseksi

Maailman terveysjärjestö on nostanut pandemiauhkan tasoa ohjatakseen uuden influenssaviruksen aiheuttaman epidemian torjuntaa. Matkailijoille ja terveydenhuollolle annetuilla ohjeilla torjutaan tartuntojen leviämistä ja nopeutetaan sairaiden tunnistamista.

WHO:n mukaan on mahdollista, että maailmalaajuinen pandemia on vielä torjuttavissa, sillä tauti on edelleen rajoittunut suppeille alueille tai vain yksittäisillä potilailla.

WHO:n pandemiauhkatason nosto tarkoittaa käytännössä sitä, että terveydenhuolto valmistautuu tunnistamaan uuden influenssaviruksen aiheuttamat sairastapaukset nopeasti ja varautuu hoitamaan potilaat turvallisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi tänään terveydenhuoltojärjestelmälle tarkat toimintaohjeet, joita täydennetään sitä mukaa, kun saadaan uutta tietoa.

Ohjeita matkalta palaaville

Influenssan leviämistä voidaan estää tehokkaasti tunnistamalla ajoissa sairastuneet ja estämällä näin lisätartunnat. Epidemian alueilta Meksikosta ja Yhdysvalloista palaavan matkailijan tulee seurata terveydentilaansa. Matkailijan tulee ottaa puhelimella yhteyttä omaan lääkäriinsä, jos hänellä ilmenee seitsemän päivän kuluessa kotiinpaluusta yksi tai useampi seuraavista oireista: kuumetta (yli 38°C), hengitystieoireita, kuten yskää tai nuhaa tai kurkkukipua. Influenssan muita tyypillisiä oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys.

Tartuntojen välttämiseksi potilaan ei tule lähteä vastaanotolle ilman, että hän on ensin keskustellut lääkärin kanssa puhelimessa. Lääkäri haastattelee potilasta ja selvittää tarkat matkustus- ja oiretiedot sekä ohjaa potilaan tarvittaessa tutkimuksiin ja hoitoon. Influenssatartunta varmistetaan epidemian alkuvaiheessa aina laboratoriotutkimuksella.

Henkilöiden, jotka tietävät olleensa läheisessä yhteydessä sikainfluenssaan sairastuneen kanssa, tulee myös seurata terveydentilaansa.

Ohjeita matkaan lähteville

Mahdollisille tautialueille matkustavia neuvotaan hakemaan tietoa alueen tilanteesta ennen matkaa.

Matkailijoita kehotetaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita.

Ohjeita lääkäreille

THL on lähettänyt verkkopalvelussa olevat ohjeet sairaanhoitopiireille, jotka jakavat ne alueellisen ohjeistuksen kera terveyskeskuksiin. Lääkäreitä kehotetaan määräämään Tamiflu- ja Relenza-lääkkeitä vain varmistettuihin influenssatapauksiin tai kliinisesti ilmeisiin tapauksiin, jos influenssavirusta on todettu esiintyvän paikkakunnalla.

Ohjeita sairaanhoitopiireille, terveyskeskuksille ja kuntien sosiaalitoimelle
Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä, terveyskeskuksia ja kuntien sosiaalitoimia päivittämään valmiussuunnitelmansa mahdollisen influenssapandemian varalta. Varautumisessa on otettava huomioon riittävän materiaalisen valmiuden ylläpito sekä päivitettävä viestintäsuunnitelma tautitapausten ja -epäilyjen varalta myös asiaan liittyvän alueellisen/paikallisen tiedottamisen tarpeita ajatellen

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy