Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Influenssarokotukset käyntiin
Influenssarokotukset käyntiin

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat kunnissa marraskuun alkuviikkoina. Tärkeitä ryhmiä 65 vuotta täyttäneiden, perustauteja sairastavien ja pikkulasten lisäksi ovat myös raskaana olevat naiset. 

Maailman terveysjärjestö ja Euroopan tautivirasto ovat tänä vuonna korostaneet suosituksissaan raskaana olevien rokottamisen tärkeyttä.
 

Tänä syksynä influenssarokotuksen saavat ilmaiseksi myös varusmiespalvelukseen astuvat.  Varuskuntaolot ovat erityisen otolliset influenssan leviämiselle. Maksutta rokotteen saavat myös kaikki ne, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö.
Hoito- ja hoivatyössä mukana olevien rokottamisella suojaa myös potilaille

Kaikki välitöntä hoito- ja huoltotyötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen. Ammattilaisten rokottaminen on tärkeää, koska tauti voi levitä heidän kauttaan vakavasti sairaisiin potilaisiin.  Hoitotyötä tekevän henkilöstön rokotusten vaikuttavuudesta on näyttöä etenkin vanhusten pitkäaikaishoidossa. Rokotetta tarjotaan lääkärien ja hoitajien lisäksi kaikille potilashuoneissa työskenteleville ruuan tuojista terapeutteihin. Myös vanhusten kotihoidon henkilökunnan kannattaa hakea rokote.

Tänä vuonna on huomioitu myös omaishoitajat.  Vakavasti sairaiden oma rokotussuoja ei ole riittävä, joten läheisten rokotukset antavat heille lisäsuojaa. Arvokasta hoitotyötä tekevien suojaamisella estetään myös heitä itseään sairastumasta.
Aikuisten rokotukset suojaavat myös vauvoja

Raskaana olevien rokotuksin voidaan suojata niin äitiä kuin syntyvää lastakin, ja turvata raskauden kulkua. Kun raskaana oleva saa rokotteen raskauden viimeisellä kolmanneksella, hänestä siirtyy suojaavia vasta-aineita lapseen. Alle kuuden kuukauden ikäisille influenssarokotetta ei voi antaa.  Pienille vauvoille hengitystieinfektiot ovat hankalia, ja alle vuoden ikäiset lapset joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon yhtä usein kuin perussairauksia potevat.  Tänä vuonna myös isät, vauvan sisarukset, isovanhemmat ja muut vauvaa hoitavat voivat hakea ilmaisrokotteen.
Kansallisessa ohjelmassa käytettävä rokote valitaan ikään perustuen

Kansallisessa rokotusohjelmassa Vaxigrip-rokotteet annetaan alle 65-vuotiaille ja Fluarix-rokotteet 65 vuotta täyttäneille. Kyseessä on pitkälle viety varovaisuustoimi, joka perustuu tuoreisiin suomalaisiin tutkimustuloksiin.

Narkolepsia puhkeaa yleensä ennen 40 vuoden ikää. Siksi Fluarix-rokotetta annetaan kansallisessa ohjelmassa vain niille ikäryhmille, joissa narkolepsiaa ei ole ilmennyt. Mitään näyttöä ei ole siitä, että Fluarix olisi aiheuttanut narkolepsiaa kenellekään.. Suomessa Fluarixia on annettu 65 vuotta täyttäneille yli 461 000 annosta ilman että rokotteen turvallisuuteen olisi liittynyt epäilyjä. Euroopan lääkevirasto ei rajoittanut Fluarixin käyttöä, eikä ikäperusteiseen suositukseen ole päädytty missään muussa maassa.  Suomessa on kuitenkin haluttu olla erittäin varovaisia.

Markkinoilla on Vaxigripin ja Fluarixin lisäksi muitakin inaktivoituja influenssarokotteita. Niitä voi ostaa reseptillä apteekista ja antaa kuusi kuukautta täyttäneille.
Kausi-influenssarokotusten toteutuminen on tärkeää

Vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä sairastuu influenssaan. Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla sekä 65 vuotta täyttäneillä on lisääntynyt riski kuolla influenssaan tai sen jälkitauteihin. Rokote on tarpeellinen kaikille influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluville. Influenssarokotuksilla pystytään influenssakaudella estämään jopa tuhat kuolemaa pelkästään yli 65-vuotiailla. Teho riippuu siitä, kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat liikkeellä olevia influenssaviruksia ja kuinka vakava epidemia on.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy