Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tuo tärkeä B-vitamiini
Tuo tärkeä B-vitamiini

Kaikki vitamiinit ovat meille tärkeitä. Joskus vain toiset, kuten esimerkiksi flunssakausina C-vitamiini, saavat muita enemmän palstatilaa.

Ja joskus toiset, kuten esimerkiksi lukuisat B-ryhmän vitamiinit, jäävät monimuotoisuudestaan johtuen muiden jalkoihin. Tästä syystä tässä hieman tietoa B-vitamiineista.

Joskus maailman aikaan B-vitamiineja pidettiin yhtenä ja samana vitamiinina. Mutta nykyisin tiedetään, että tähän ryhmään kuuluu peräti kahdeksan eri vitamiinia.

B-ryhmän vitamiinit ovat pääosin vesiliukoisia, paitsi B12, joka pystyy varastoitumaan munuaisiin tai maksaan jopa vuosikausiksi.

B-vitamiineja pidetään erittäin tärkeinä mm. väsymyksen, masennuksen ja Alzheimerin taudin riskin pienentämisessä. Niiden puutos aiheuttaa myös haluttomuutta, hermostuneisuutta ja alentunutta stressinsietokykyä.

Alzheimerin tautia tutkittaessa amerikkalaiset tiedemiehet huomasivat B9-vitamiinilla eli foolihapolla olevan suoran yhteyden taudin kehittymiseen. He seurasivat yhdeksän vuoden ajan 579 baltimorelaisen vanhuksen ruokavalioita. Tuona aikana 57 heistä sairastui Alzheimerin tautiin. Kun sairastuneiden syömiä ruokia verrattiin terveiden ja terävien vanhusten ruokavalioon, huomattiin, että juuri vihreistä kasviksista, kaalista, palkokasvista ja täysjyväviljasta saatava foolihappo oli se puuttuva osa näiden sairastuneiden vanhusten ruokavaliossa.

Kuopiolaisen tutkimuksen mukaan puolestaan masennuspotilaiden lääkehoidon teho oli paras silloin kun potilaiden foolihapon ja B12-vitamiinin pitoisuudet olivat korkealla.

Kroonisessa väsymyksessä tai pelkässä väsymyksessä on tutkijoiden mukaan kyse joko B12-vitamiinin tai B6-vitamiinin puutoksesta. Myös mm. eläintuotteista ja täysjyväleivästä saatavan B1-vitamiinin ja esimerkiksi lihasta ja kalasta saatavan B3-vitamiinin puutos aiheuttavat väsymystä.

B-vitamiinin tarve lisääntyy mm. yksipuolisen ravinnon vuoksi, laihdutuskuurien aikana ja raskauden ja imetyksen seurauksena. Sama koskee myös stressiä ja voimakasta fyysistä rasitusta.

Huolimatta B-vitamiinien tärkeydestä asiantuntijat suosittelevat monipuolisen ravinnon lisäksi vain yhtä monivitamiinivalmistepilleriä päivässä, sellaista jossa on kuitenkin mukana kaikki B-ryhmän vitamiinit.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy